pátek 22. července 2011

Sardinie 2011

V druhé polovině června vrážím na velmi úspěšný fotovýlet za vážkami Sardinie. První tři dny jezdím autem s Berndem Kunzem z Německa, projeli jsme severní část ostrova a navštívili lokality, která bych sám těžko hledal. Kromě Trithemis kibyi a Lindenia tetraphylla nalézáme snad všechno, co je na tomto ostrově možné. Druhou polovinu týdne trávím sám v horách a u řek.

16.6.2011 – Bratislava, Alghero, Baratz

Do odletu letadla v Bratislavě mám několik hodin času, vyrážím tedy autobusem MHD k říčce Vydrica v Malých Karpatech. Nalézám zde Cordulegaster heros v opravdu v požehnaném množství. Kromě toho i C. bidentata, Aeshna affinis, Anax imperator, Coenagrion puella, Pyrrhosoma nymphula, Platycnemis pennipes.

Cordulegaster heros z Bratislavy

Pak rychle na letiště. V Algheru mě vyzvedá Bernd a odjíždíme k blízkému jezeru Lago di Baratz, jedinému přirozenému jezeru na Sardinii. Je sice už večer, vážky ještě létají – Orthetrum trinacria, Ischnura genei jsou pro mne nové druhy, dále pozorujeme Ortherum cancellatum, Crocothemis erythraea, Sympetrum striolatum, S. meridionale.

Orthetrum trinacria

Crocthemis erythraea

Zjišťuji také nepříznivý stav na sardinských řekách a nádržích – po vydatných bouřkách a lijácích z minulého týdne je všude více vody než normálně, vhodné lokality jsou často pod vodou, v případě přehrad i 5 metrů pod hladinou.


17.6.2011 – Stintino, Stagno Platamona, Su Palosu

První zastávka je u malého ryvbníčku v blízkosti slaniska u Stintino na severu ostrova. Nejlepšími druhy jsou Lestes macrostigma a Anax ephippiger, dominuje Lestes virens virens (trochu odlišné od našeho poddruhu), dále je tu Lestes barbarus, Ischnura genei, Coenagrion scitulum, Anax imperator, Anax parthenope, Orthetrum trinacria, O. cancellatum.


Coanagrion scitulum

Lestes macrostigma

Lestes virens virens

Ischnura genei

Příbřežní jezero Stagno Platamona je vyhlášenou odonatologickou lokalitou, měla by tu být Lindenia teraphylla a Brachythemis impartita, bohužel ani jeden z těchto druhů nenalézáme. Zato nacházíme exuvii Selisiothemis nigra, pro Sardinku je jeden z nálezů po velmi dlouhé době. Jinak pozorujeme Ischnura genei, Ceriagrion tenellum, Ortherum cancellatum, Crocothemis erythraea, Anaciaeschna isocseles. U této lokality je problém dostat se k vodě přes rákosové porosty, je to možné v podstatě jen díky molům na naučné stezce.

Ceriagrion tenellum

Absolvujeme dlouhý přesun k Oristanu, u slaniska u přímořské osady Su Palosu, nalézáme bohatou populaci Lestes macrostigma, spolu s Ischnura genei, L. virens a L. barbarus.

Lestes macrostigma


18.6.2011 – Lago di Benzone, Rio Tirso, Bortigali, Lago Coghínas

Vysoký stav vody je znát. Přenocujeme u přehrady Lago di Benzone, kromě všudypřítomné Ischnura genei a v noci lovícího šídla Boyeria irene nenalézáme nic, přitom pod vodou tu jsou pěkné písčité lavice, kde Bernd nacházel dříve množství Paragomphus genei. U blízké tůně – napáječky nalézám exuvii Sympetrum sanguineum, pro Sardinii velmi vzácného druhu. U potůčku všudypřítomná Calopteryx haemorrhoidalis.

Přesouváme se k řece Rio Tirso SZ od Sedilo. Řeka vypadá hezky a jsou tu i hezké vážky, kromě všudypřítomných (Calopteryx haemorrhoidalis, Ischnura genei, Trithemis annulata, Orthetrum coerulescens anceps, Anax parthenope a imperator) fotím z dálky konečně Brachythemis impartita a juvenilní samici Orthetrum nitidinerve. Létá tu i Coenagrion caerulescens.

Trithemis annulata

Orthetrum coerulescens anceps

Přesouváme se k potůčku jižně od Bortigali, má to být nelepší lokalita Orthetrum nitidinerve, skutečně je jich tu hodně, i tandemy a kladoucí samice (je to jediné evropské Orthetrum, které klade v sedě). Kromě toho slušné množství Coenagrion caerulescens a další druhy.


Coenagrion caerulescens

Orthetrum nitidinerve

V podvečer se ještě přesouváme k přítoku do přehrady Lago Coghínas, další vyhlášené lokality. Je to tu krásné, z lepších druhů nacházíme ale jen imaturní Brachythemis impartita a Orthetrum trinacria. Bohužel Paragomphus genei ani Lindenia tetraphylla nenalézáme. Brachythemis impartita

Orthetrum trinacria - samice

Večer se rozdělujeme a pokračuju sám stopem na východ k městu Olbia. Spím u řeky Rio Palasole, kde létá hodně Boyerií.


19.6.2011 - Rio Palasole

Řeka je to nádherná, s písčitými lavicemi a želvami baheními. Na kamenech konečně nalézám exuvie Paragomhus genei, imaga však začínají létat asi v 11 hodin, kdy je už vedro jako v Africe.

želva bahenní

Boyeria irene

Calopteryx haemorrhoidalis

Orthetrum coerulescens anceps

Paragomhus genei


19.- 21.6. 2011 – hory Supramonte

Chvilka bez lítaní za vážkami v horách na východním pobřeží. Stejně mi to nedá, u řeky Flumineddu nalézám velmi podivně zbarvené Orthetrum, beru si zcela výjimečně domů vzorek. Doma se ale ujišťuju, že jsem neobjevil ani nový druh, ani nový druh pro Evropu, ale jen jinak zbarvené Orthetrum brunneum. Zklamáním je přehrada Lago Cedrino, k vodně se nedá vůbec dostat, v přehradě je o 5 metrů víc vody než je normální (stromy zatopené po vršky korun), tak jen fotím Trithemis annulata, která je tu přítomna v masovém množství.

Trithemis annulata samice

Orthetrum brunneum - nezvykle zbarvený samec a samice


22.6.2011 - Lago Bidighinzu, Lago Cuga

Přesouvám se zpět na západ. Jedu stopem s hydrobiologem – asistentem z univerzity v Sassari, který mi líčí tato dvě přehradní jezera velmi negativně, jako velmi eutrofizovaná. Má pravdu, naštěstí ale přítoky vapadají mnohem lépe než jezera a nalézám tu opět kromě jiných Orthetrum nitidinerve, Coenagrion caerulescens, Orthetrum trinacria, Libellula fulva a zde vzácnou Ischnuru pumilio. Ischnura pumilio

Orthetrum nitidinerve

Libellula fulva

V přehradě Lago Cuga rychle klesla voda, na březích jsou proto louže a malé tůňky, které lákají Anax ephippiger. Také fotím Brachythemis impartita a kladoucí tandem Anax parthenope. Nacházím také zde vzácnou Libellula depressa.

Anax ephippiger

Anax parthenope

Brachythemis impartita

Libellula depressa


23.6.2011 – Alghero

Do odletu mám pár hodin a asi 3 km jižně od letiště je pěkný mokřad Stagno Calich. Ale jen podle leteckých snímků. Jsou to různě propojené přerybněné zapáchající chovné nádrže, kde není ani Ischnura, jen několik zbloudilých Sympetrum meridionale a jeden samec Orthetrum trinacria.

Žádné komentáře:

Okomentovat