pondělí 9. července 2012

Odonatodny 29.6. - 1.7.2012 - Chřiby, Kramářka

 Letošní odonatodny se odehrávaly hlavně ve znamení hledání páskovců. Páskovce dvojzubého Cordulegaster bidentata nacházíme celkem pravidlně imága, larvy i exuvie. Jako perspektivní lokality C. heros se ukázaly nakonec jen dva potoky - Kudlovický a Jankovický. Byli jsme však u nich buď za ne zcela optimálního počasí nebo denní doby. Nález larev herose je jistě velkým úspěchem, účastníci odonatodnů by však byli ještě spokojenější, kdybychom si mohli prohlédnout na vlastní oči imágo hezky z blízka.


Fotky larev C. heros: při pohledu shora je nápadná světlá hlava žluté až cihlové barvy, při pohledu z boku na detail zadečku jsou patrné boční trny (na rozdíl od C. bidentata - nemá vůbec, menší než u C. boltonii). Celkově je larva světlejší a pestřejší než C. bidentata, má rovnoběžné křídelní pochvy (stejně jako C. bidentata, ale na rozdíl C. boltonii). Anální přívěsky jsou krátké, tupé a nezahnuté, pokud larvu vezmete do ruky, nebude se prohýbat a zkoušet bodnout vás přívěsky, a tak se vysvobodit.
 Přesouváme se i na jiná místa než lesní potůčky ve Chřibech. U Polešovického potoka nalézáme 17 druhů vážek! Jsou to všechny 4 naše druhy rodu Orthetrum, největší atrakce je pro většinu vážkařů Libellula fulva, zde přítomná v požehnaném množství.


Libellula fulva

 Uspokojila nás i návštěva řeky Moravy u Kostelan, nacházíme 3 druhy klínatek i druhy stojatých vod.


Ophiogomphus cecilia


Exuvie Gomphus flavipes - nezaměnitelná svlečka díky svému protáhlému tvaru

Největší senzaci letošních odonatodnů ale vyvolalo neše nejmenší sidélko Nehallenia speciosa. Když jsme nehallenii zrovna oplakávali, že možná u nás vymřela, že ji 8 let nikdo v Česku neviděl, objevil se Jožka Hlásek s krabičkou - jednoho samečka přivezl  z Kramářky. Následovalo hromadné fotografování.  Cestou domů se zastavujeme s Martinem a Pavlou na Kramářce a na ploše několika desítek čtverečních metrů nalézáme asi 20 šidélek, i samičky. Fotí se ale strašně, posedí jen chvilku na stéble v hlobi porostu než poskočí na jinou ostřici. Vyfotit ji tak, aby byla ostrá i hlava i zadeček je skoro nemožné. Nakonec lépe dopadly fotky toho upatlaného nešťastníka z kempu ve Chřibech.
Upatlané šidélko v kempu ve Chřibech



Nehallenia speciosa na Kramářce



Žádné komentáře:

Okomentovat